Over kanovaren

Waarom een uitleg over kanovaren, iedereen weet toch wel wat dat is? Veel mensen denken bij kanovaren aan een stukje peddelen op vakantie. Een kano huren en op een mooi riviertje lekker spetteren. Ook horen we vaak vragen over kanovaren zoals: ‘daarbij ga je toch achteruit?’ Of ‘doe je dat met één of twee riemen?’


Allereerst is kanoën wat anders dan roeien. In een roeiboot ga je inderdaad achteruit, maar bij kanoën vaar je vooruit en gebruik je een peddel met één of twee bladen. Dit is afhankelijk van het soort boot waarin je vaart. Bij kanovaren wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen een open kano (ook wel Canadese kano genoemd) en een kajak. Een kajak is aan de bovenkant dicht met daarin een gat met een zitje, dit heet de kuip. Je peddelt met een peddel met twee bladen zodat je afwisselend links en rechts het blad door het water haalt. In een open kano gebruik je een peddel met één blad dat je aan één kant door het water haalt.


Bij wedstrijdvaren worden de verschillen aangeduid met de letters K en C. De ‘K’ staat voor Kajak, een gesloten kano met dubbelblad peddel. De ‘C’ staat voor Canoe, een open kano met een peddel met één blad. Het getal geeft aan met hoeveel personen de kano gevaren wordt. Maar goed, in de volksmond heet alles een kano dus worden de begrippen kano en kajak vaak door elkaar gehaald.

Hieronder een korte uitleg van de disciplines. Het zijn disciplines die bij KanoBreda niet allemaal gedaan worden, maar om een indruk te geven van de sport hier een korte omschrijving.

Openkanovaren / Canadees varen


Openkanovaren wordt ook wel canadees varen genoemd. Het zijn open kano’s waarbij je met een peddel met één blad vaart. Het is bij deze kano’s dan ook de kunst om netjes rechtuit te varen. Vooral als je alleen vaart. Ook hierin heb je meerdere disciplines zoals wedstrijdvaren, slalom, wildwater en natuurlijk de meest bekende het toervaren.


Hier een filmpje van een wedstrijd C1 van de olympische spelen van 2020.https://youtu.be/T8kNrCwaiEs
En hier een link naar freestyle in een open kano.
https://youtu.be/OrEa8E6FRLk

Toervaren


Dit is de bekendste vorm van kanovaren. In toerkano’s, expeditiekano’s, zeekano’s of canadees kano’s worden toertochten afgelegd. Je kan er meerdaagse tochten van maken omdat veel van deze Kano’s voldoende bagageruimte hebben voor een compacte kampeeruitrusting. Omdat dit misschien wel de meest beoefende discipline is zijn er ook veel tochten te vinden waarbij je kan aansluiten. Leuke tochten om te genieten van de natuur, het op het water zijn en de gezelligheid van een groep. Er zijn ook wedstrijden soms zeer lange wedstrijden die met deze kano’s gevaren worden. In Nederland zijn de elfstedentocht nonstop en de Veluwerally erg bekend. Daarbuiten is er bijvoorbeeld de extreme tocht de Yukon Riover Quest. Een bijna nonstop wedstrijd van 715 kilometer die op stromend water gedaan wordt en ergens tussen de 40 en 60 uur duurt.


Hier een filmpje van de Veluwerallyhttps://www.watersportverbond.nl/nieuws/41ste-veluwerally-gaat-door-inschrijving-geopend/


Kanoslalom


Hierbij leg je een parcours met paaltjes die boven het water hangen zo snel mogelijk af. Dit kan op stilstaand water, maar ook op wildwater. Dan is het een behoorlijk spectaculaire sport waar veel techniek kracht en uithoudingsvermogen voor nodig is. De kano’s zijn extreem wendbaar en plat zodat ze makkelijk onder de poortjes door kunnen.


Zie hier deelname aan Olympische spelen van 2020 in Tokyo.https://www.eurosport.nl/canoe-kayak-slalom/tokyo-2020/2021/tokyo-2020-eerste-heat-martina-wegman-kano-slalom_vid1509244/video.shtml


Kanopolo


Dit is misschien wel de minst bekende vorm van kanovaren. Dit is een teamsport waarbij teams van 5 spelers een bal in een doel moeten gooien die 2 meter boven het water hangt. Dit wordt gedaan in een afgezet gebied van 35 x 23 meter. De kano’s zijn kort (maximaal 3 meter) en erg wendbaar. Het is een zeer explosieve sport omdat er veel sprintjes getrokken moet worden. Tegenstanders mogen tegen elkaars kano botsen. Niet tegen de spelers zelf maar dat gebeurt wel regelmatig. Zwemvesten zijn daarom erg prettig bij deze sport. Helm en gezichtsmasker is verplicht. Er zijn in Nederland maar een paar honderd spelers.


Hier uitleg over deze sport.https://youtu.be/V9gOWHv7U3Q

Brandingvaren / surfen


Ook een discipline die relatief weinig gedaan wordt. Wildwater of freestylekano’s zijn er geschikt voor. Voor het serieuze surfen op de golven is er een surfkajak ontwikkeld. Dat zijn korte kano’s die zo ontwikkeld zijn dat je goed op de golven blijft tijdens het surfen. De Nederlandse kust is heel geschikt, maar echt spectaculair wordt het op de plaatsen waar de golfsurfers ook naartoe gaan. Hier een filmpje van brandingkajakken in de Noordzee waarvoor je niet erg gevorderd hoeft te zijn. Maar super leuk om te doen.https://youtu.be/6RiLIHCenoMWedstrijdvaren


Dit wordt gedaan in hele smalle snelle kano’s. Deze kano’s zijn zo instabiel dat het voor de niet geoefende vaarder onmogelijk is om in te varen. Deze zal omslaan op het moment dat de steiger losgelaten wordt. De minimumafstand voor internationale wedstrijden is 20 km voor mannen en 15 km voor vrouwen. Voor jeugd is de afstand minimaal 14 km.


Hier de Amsterdam Waterland Marathon.

https://www.facebook.com/250752175269198/posts/1676558669355201/?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v

Afvaart


Ook weer een spectaculaire wildwatervariant. Het is eigenlijk wedstrijdvaren, maar dan op wildwater.


Hier een uitleg van deze sport.https://youtu.be/oWEhIysb61Q.

Wildwatervaren


Dit is geen wedstrijdsport. Althans als je niet afvaart, freestyle en slalom meetelt. Het is meer toervaren op wildwater. Dit wordt gedaan in korte kano’s die erg wendbaar zijn.


Hier een filmpje van wildwatervaren waarvoor je niet heel erg gevorderd hoeft te zijn.https://www.facebook.com/watch/?v=1011996255799304


Freestyle


Dat wordt ook in hele korte kano’s gedaan met platte achterkanten. Meestal wordt dit in zogenaamde surfgolven gedaan. Walsen worden ze ook wel genoemd. Het is eigenlijk een permanente golf die op een plek blijft. Hierin kun je met die speciale kano’s allerlei moves maken.


Hier een dame die waanzinnige moves maakt.

https://youtu.be/2Xl4POvZInw


Surfski


Dit is een slanke en lange ( 6 meter) sit-on-top kajak voor racen meestal op zee. Het fijnst is het met harde wind mee op hoge golfen surfen.


Hier een impressie van deze sport.https://youtu.be/FWk51RQkBxg